Our Projects

Our projects include cellar conversions, retrofit and new build basements, and above-ground extensions, renovations and refurbishment. We’ve transformed many homes, creating valuable extra space — even in areas where extending traditionally would be impossible.

Interested in finding out more about how we work? Arrange a visit, contact us to find out more on 01727 370 874 or hello@stalbansbasement.co.uk.

Cellar Conversion – Harpenden

  • Entertainment Hub
  • Entertainment Hub
  • Entertainment Hub
  • Entertainment Hub

This Harpenden property featured a redundant cellar, locked within the center of the property. We removed large concrete obstacles taking up valuable floor space and underpinned the perimeter walls to create a good-sized room detached from the wider living space above. 

Serving as an entertainment hub for two growing teenagers, this cellar incorporates a 3-mode lighting system, perfect for everything from watching your latest blockbuster to playing pool with friends. We even managed to squeeze in a wine cabinet for the adults! Of particular note is our bespoke ventilation system installation which fills the space with fresh air and will keep it fresh and dry for many years to come.

Type Info
Project Entertainment Hub
Area 18m²
Project Time 6 weeks

Basement Construction – Primrose Hill, North London

We were commissioned to construct the basement structure beneath a three-storey Victorian Town House within a conservation area.

We added underpinning to the property and constructed a basement below the house and rear garden with a light well to create a beautiful, light-filled space.

Type Info
Project Gym, Nanny Quarters, Wine Cellar, Living Room
Area 200m²
Project Time 52 weeks

Basement Construction – Ware, Hertfordshire

  • This smart new wet room is the centrepiece of our client’s newly converted basement.
  • An additional 35m² of space can make all the difference to family life.
  • Natural daylight floods into our client’s new basement room.
  • Our architectural partner Leefran Design made the most of every available inch of space. Bespoke joinery provides plenty of storage.

Our brief asked for a flexible living space in place of a damp, disused cellar to give our client’s family room to grow.

We converted the existing cellar, adding a family-sized wet room and two double bedrooms—an additional 35m² of space for the home. As well as the main bedroom, the new basement has been given a versatile room that can be used as either a TV room or bedroom.

Our architectural partner, Leefran Design, helped us make the most of every available inch of space and bespoke joinery provides plenty of wardrobes and storage. The use of lightwells make so much difference to the space, it is hard to believe you are below ground level when the room is so bright and airy. The home’s new wet room is fitted with high-quality fixtures and fittings and with its fresh air ventilation system installed, it’s both functional and fabulous.

Type Info
Project Bedrooms, TV Room, Storage Area, Wet Room
Area 35m²
Project Time 12 weeks

Cellar Conversion & Single Storey Extension – St Albans

  • The lightwell fills the room with natural daylight.
  • The bespoke media system makes best use of all the space available. Natural daylight from the lightwell can be seen in the reflection on the screen but is easily blocked with blinds. Too sunny is a nice problem to have in a basement!
  • The staircase leads directly from the hallway into the new room.
  • The basement room has added another valuable living area to this family home.

Many of our clients require more space within their home to meet the day to day demands of a growing family. Our brief was to turn what was once a disused, damp cellar into a modern and sizeable additional reception/media room.

Tucked away neatly underneath the hallway stairs is a second staircase which leads you directly to our client’s newly formed basement. With plenty of natural daylight provided by a lightwell, the room is multifunctional and can adapt as the family’s needs change.

It was challenging for our client to create more space in their home. The house is situated within the conservation area, therefore, excavating underneath was an attractive option and made the most of the property’s footprint.

What our client said…

“The new space has made a great difference to how we live our lives. The children use the room to entertain their friends, which we expect to continue into later years! We use it primarily as a den space with musical instruments, a cinema-style TV room for family movie nights, and a tranquil space to hide if family life gets too hectic. It has transformed the options we have for multiple family requirements, we are extremely happy.”

Type Info
Project Additional living space and TV Room
Area 15m²
Project Time 8 weeks

Cellar Conversion – St Albans

  • Kitchen and renovated stairway to leading to the basement.
  • The room is a flexible space that may be used as a guest bedroom, playroom or cinema room.
  • The room is a flexible space that may be used as a guest bedroom, playroom or cinema room.
  • Stairway to ground floor.

Our clients wanted to transform a small terraced house in St Albans’ Conservation Area into a modern family home.

Direct, easy access to the basement by a renovated staircase has turned the cellar into an integral part of the client’s reimagined property.

We dug down, increasing ceiling height, underpinned existing foundations and waterproofing the space. We constructed a light well with a doubled-glazed window complying with building regulations for fire escape provisions.

Installation of modern electrics and light fittings produced a flexible room to be used as a guest bedroom, playroom or even home cinema room.

Type Info
Project Guest bedroom, playroom or home cinema room
Area 15m²
Project Time 6 weeks

Cellar Conversion – St Albans

  • Lounge and playroom with natural light provided by lightwell
  • Stairway and custom-built storage
  • Lounge sofa and natural lighting from lightwell
  • View out through lightwell

With a growing family, a need for space to work from home and a place for guests to stay, our brief was to provide as much room as possible for our client to create a multi-functional space.

Our sympathetic conversion of the home’s existing cellar, retains its original feature lightwell, but adds a new timber staircase that seamlessly blends the conversion with the original house.

The client’s use of bespoke joinery makes the most of all the available space. Hidden storage cleverly conceals the children’s toys and a built-in desk also doubles as a reading nook for the children. Natural daylight combined with the mood lighting transforms the playroom to an office and then to a relaxing place by night once the day’s work is done. With plenty of space for a sofa bed, our client now has extra room to accommodate guests.

Type Info
Project Play Room, Lounge, Office, Guest Room
Area 15m²
Project Time 8 weeks

Cellar Conversion – St Albans

  • View of room and lightwell
  • Stairway
  • Lightwell
  • Storage

This property, had a damp, disused cellar that was hard to reach using its old, steep stairs. The clients wanted a dual-purpose space could be used both for entertaining, and as a safe playroom for their young child.

We transformed the room from an uninhabitable, damp, dark space with an uneven concrete floor to a dry, bright, flexible room. Opening up a lightwell provides plenty of natural light and an airy feel, and new timber stairs now allow easy access from the rest of the house.

Type Info
Project Lounge, Play Room
Area 15m²
Project Time 8 weeks

Cellar Conversion – St Albans

  • Fireplace
  • Stairway
  • Stairway

This St Albans home’s cellar was damp, odorous and affecting other living spaces within the property. We were tasked with turning it into a luxury living space.

We refurbished the space, increasing the floor to ceiling height and installed a waterproofing system, mechanical ventilation and insulation that ensures the space remains dry and comfortable.

A new staircase with integrated storage was constructed, providing much improved, safe access to the cellar, whilst the addition of spot lighting and a bespoke fireplace has created a space full of light and warmth.

The client was delighted with their new living space full of charm and character, bringing to life the hidden period features of this beautiful Victorian property.

Type Info
Project TV Room
Area 12m²
Project Time 5 weeks