Our Projects

Our projects include cellar conversions, retrofit and new build basements, and above-ground extensions, renovations and refurbishment. We’ve transformed many homes, creating valuable extra space — even in areas where extending traditionally would be impossible.

Interested in finding out more about how we work? Arrange a visit, contact us to find out more on 01727 370 874 or hello@stalbansbasement.co.uk.

Cellar Conversion – St Albans

This cottage in the heart of the St Albans’ conservation area needed extra living space. Close proximity to neighbouring cottages greatly reduced options for extending. 

We turned the cellar, which was used as occasional storage, into a modern bedroom slightly increasing the head height and installing a doubled glazed window, flooding the space with natural light. The installation of a Delta waterproofing system and insulation keeps the space warm and dry. The interior and character of the property boasts an environment perfect for relaxing and entertaining extended family, right in heart of the city centre.

Type Info
Project Bedroom
Area 15m²
Project Time 6 weeks

Cellar Conversion – St Albans

  • Playroom doorway
  • Bedroom alcove
  • Bedroom corner view
  • WC

A growing family living in the heart of St Albans was keen to remain in this beautiful period property but lacked the space needed for their growing family.

With no option of extending upwards or outwards the client appointed us to convert their unused cellar to provide an additional 16 square meters of flexible living space.

The addition of a lining wall to the perimeter of the cellar contained a waterproofed membrane and insulation keeping the living space warm and dry, whilst the addition of contemporary lighting creating a bright and welcoming environment.

The flexible living arrangement was complemented with the addition of an enclosed WC, providing a functional space required for this growing family.

Type Info
Project Bedroom, Playroom
Area 16m²
Project Time 6 weeks

Cellar Conversion – Hertford

  • Light well
  • Stairway
  • Stairway
  • Window

In the heart of Hertford, nestled beneath a beautiful Victorian cottage was a disused, damp cellar. We were appointed by its owners to transform the space into a luxury cinema room.

The floor-to-ceiling height was increased, providing a feeling of space, and bespoke recesses conceal audiovisual equipment, giving a sleek, sophisticated look.

We constructed a light well, adding natural light to the space, and constructed a lining wall with a waterproof membrane and insulation that keeps the cinema room warm and dry.

Installation of a contemporary staircase provides access consistent with that of the property’s upper floors. Spot, wall and staircase lighting and under-floor heating has created a space perfect for entertaining friends and family.

Type Info
Project Cinema Room
Area 16m²
Project Time 6 weeks

Commercial Cellar Conversion – Old Town, Hemel Hempstead

  • Theatre seating and meeting area in the new basement
  • Children’s play area with theatre seating in the new basement
  • The play area with the lights switched off to use the projection screen
  • The play area with the lights switched off to use the projection screen

Residential buildings are not unique when it comes to cellar conversion or basement construction, commercial buildings can benefit too. We were commissioned to undertake a cellar conversion for a children’s charity. Our brief was to make the cellar a bright and cheerful place where the children would feel relaxed and at home.

The carpeted stairway entrance leads into a bright, comfortable, multifunctional space. What was a damp, unused cellar now has new windows and a ventilation system which allows plenty of fresh air to circulate. With calm décor and plenty of cheerful touches added by the client, it’s now an inviting place where children and their families can play games and relax.

There is room for theatre style seating, making the room a versatile space. A retractable cinema screen has been installed for watching movies and additional storage hides toys away once the day’s fun and games are over. The area also doubles as a staff meeting space and provides a private area, when needed.

Type Info
Project Cinema Room, Meeting Space, Play Area
Area 20m²
Project Time 8 weeks

New Build Basement – Hadley Wood, North London

  • Subterranean Car Lift
  • Swimming Pool
  • Rear View
  • Rear View - Light Well

This new build basement construction project provided the house with state-of-the-art leisure facilities including a swimming pool, spa area and hidden subterranean car lift.

The project involved installation of contiguous 350mm piles to both sides of the property and construction of RC in-situ capping beam in preparation for the 5.5m basement excavation.

Type Info
Project Swimming pool, Spa, Subterranean Car Lift
Area 216m²
Project Time 26 weeks