Our Projects

Our projects include cellar conversions, retrofit and new build basements, and above-ground extensions, renovations and refurbishment. We’ve transfomed many homes, creating valuable extra space — even in areas where extending traditionally would be impossible.

Interested in finding out more about how we work? Arrange a visit, contact us to find out more on 01727 370 874 or sales@stalbansbasement.co.uk.

Cellar Conversion – St Albans

  • Our client has now added a media room, home office, play area and family bathroom.
  • The home office area is now located in the new basement, far away from the high traffic areas of the hous.
  • Relocating the bathroom to the basement has provided increased space in bedrooms upstairs.
  • Our client has maximised the space with bespoke joinery, adding plenty of storage and allowing the space to function as a multi-use area.

Our client required a multifunction area to add valuable living and working space beneath their centrally-located Victorian cottage. The property is located within one of St Albans’ conservation areas, limiting the possibilities of extending above ground.

Our conversion added a media room, home office, play area and family bathroom, providing the client an additional 35m² of living space in what was a damp, disused cellar. A glass lightwell within the ground floor and a glass balustrade on the stairs leading in add natural light and create a spacious feel, while the basement’s ventilation system circulates fresh air throughout and keeps the bathroom comfortable. The home’s office is now located in the basement, far away from the high traffic areas of the house — providing a tranquil environment for the parents who occasionally work from home.

Relocation of the bathroom to the basement has enabled this growing family to increase bedroom sizes on the first floor, while the basement space has been maximised with bespoke joinery, adding plenty of storage and allowing the space to function well as a multi-use area. Dimmable spotlights enable the light setting to be adjusted to set the scene for a variety of activities, from work to play.

Type Info
Project Multifunction living space, comprises media area, home office, play area & bathroom
Basement Area 35m²
Project Time 8 weeks

Refurbishment, Basement Construction & Ground Floor Extension – St Albans

  • The master bedroom features an en-suite with wet room
  • The master bedroom features French doors leading out to a light well with a courtyard area
  • The third bedroom serves as a nursery
  • Above ground, the kitchen and dining area have been created to bring maximum daylight through the roof windows

This Victorian end-of-terrace property situated in St Albans within a conservation area provided little opportunity to extend externally. We were tasked with turning its ground floor and basement into a home suitable for a growing family, with substantial living space, a premium finish and modern features.

Extending the property created two new double bedrooms, one with en-suite and a full-length light well, a nursery and also provided a family bathroom. Above ground, we extended and renovated the ground floor, turning the property into a space that’s perfect for a growing family.

The home is now a modern, light-filled family space with many premium features including underfloor heating, a wet room and bespoke storage. The kitchen has a bi-folding aspect to the rear landscaped garden, featuring a glass light well.

Type Info
Project Three bedrooms, one with en-suite, bathroom, kitchen/diner, lounge
Basement Area 100m²
Project Time 8 months

Refurbishment, Basement Construction & Ground Floor Extension – Richmond, London

  • Lounge
  • The kids get their own playroom.
  • The space under the stairway is utilised as an office space.
  • The kitchen now has a glass extension and roof lights, providing a bright, spacious open-plan family area.

This family home has doubled in size, with the addition of a light, bright and spacious subterranean floor. The use of lightwells and ceiling windows has transformed this period property into a large modern home.

Hidden underground is an amazing 100m² of additional living space. With a ceiling height of 2.6m, floor to ceiling windows ensure natural light floods in. It is hard to believe that this area has been created underneath the original property. We were appointed to create a new living area to include an office space, family bathroom, media room, playroom, utility room, a guest bedroom and a storage area to house additional utilities.

Above-ground, the ceiling of the original hallway has been replaced with roof light windows, creating a sense of space and airiness. Light streams in from the hallway, through the glass staircase and enhances the already-bright basement area, which has plenty of natural light provided by its lightwells. The kitchen now has a glass extension and roof lights, providing a bright and spacious open-plan family area. Upstairs, we refurbished the family bathroom and added a newly-created ensuite.

Type Info
Project Whole house refurbishment, ground floor extension, basement construction comprising: office space, bathroom, media room, playroom, utility room, guest bedroom and storage area.
Basement Area 100m²
Project Time 8 months

Refurbishment, Basement Construction & Ground Floor Extension – St Albans

  • The basement stairway has bespoke built-in storage to maximise storage solutions.
  • The newly-created basement provides a family bathroom with plenty of natural light.
  • The upper floor benefited from the addition of a shower room.
  • The lightwell at the front of the house brings plenty of natural light into the master bedroom.

Located within a conservation area, this Victorian cottage required refurbishment and extension to turn it in to an open plan home, perfectly suited to modern family living.

The once-cramped two-storey cottage was extended both above and below ground, adding a new basement with family bathroom, utility room and a master bedroom with bespoke cabinetry. Upstairs, the ground floor was opened, creating a spacious family friendly living area, open plan kitchen and dining room. On the upper floor, a new shower room was added.

Type Info
Project Whole house refurbishment, ground floor extension, basement construction comprising master bedroom and family bathroom.
Basement Area 25m²
Project Time 24 weeks

Basement Construction & Kitchen Extension – Hammersmith, London

  • Refurbished kitchen with family dining area.
  • View of the stairs from the bedroom
  • Bathroom doorway
  • Bathroom

With a growing family, our client needed additional space. We were appointed to create a new basement which added over 35m² of additional living space to the home.

The new basement provides a master bedroom, walk-in wardrobe and large bathroom. We constructed a full-height light well that blends seamlessly with the property’s façade, provides ample natural light and creates an airy feel in the space. To ensure the space stays dry and damp-free we waterproofed the basement with a pump system and Delta’s Membrane System.

The newly refurbished kitchen now has space to dine and provides a sociable place for the whole family, whilst giving access to the newly created basement.

Type Info
Project Kitchen refurbishment, basement construction, comprising: master bedroom, spacious luxury ensuite bathroom.
Basement Area 35m²
Project Time 16 weeks

Cellar Conversion – Harpenden

  • Entertainment Hub
  • Entertainment Hub
  • Entertainment Hub
  • Entertainment Hub

This Harpenden property featured a redundant cellar, locked within the center of the property. We removed large concrete obstacles taking up valuable floor space and underpinned the perimeter walls to create a good-sized room detached from the wider living space above. 

Serving as an entertainment hub for two growing teenagers, this cellar incorporates a 3-mode lighting system, perfect for everything from watching your latest blockbuster to playing pool with friends. We even managed to squeeze in a wine cabinet for the adults! Of particular note is our bespoke ventilation system installation which fills the space with fresh air and will keep it fresh and dry for many years to come.

Type Info
Project Entertainment Hub
Basement Area 18m²
Project Time 6 weeks

Basement Construction – Primrose Hill, North London

We were commissioned to construct the basement structure beneath a three-storey Victorian Town House within a conservation area.

We added underpinning to the property and constructed a basement below the house and rear garden with a light well to create a beautiful, light-filled space.

Type Info
Project Gym, Nanny Quarters, Wine Cellar, Living Room
Basement Area 200m²
Project Time 52 weeks

Basement Construction – Ware, Hertfordshire

  • This smart new wet room is the centrepiece of our client’s newly converted basement.
  • An additional 35m² of space can make all the difference to family life.
  • Natural daylight floods into our client’s new basement room.
  • Our architectural partner Leefran Design made the most of every available inch of space. Bespoke joinery provides plenty of storage.

Our brief asked for a flexible living space in place of a damp, disused cellar to give our client’s family room to grow.

We converted the existing cellar, adding a family-sized wet room and two double bedrooms—an additional 35m² of space for the home. As well as the main bedroom, the new basement has been given a versatile room that can be used as either a TV room or bedroom.

Our architectural partner, Leefran Design, helped us make the most of every available inch of space and bespoke joinery provides plenty of wardrobes and storage. The use of lightwells make so much difference to the space, it is hard to believe you are below ground level when the room is so bright and airy. The home’s new wet room is fitted with high-quality fixtures and fittings and with its fresh air ventilation system installed, it’s both functional and fabulous.

Type Info
Project Bedrooms, TV Room, Storage Area, Wet Room
Basement Area 35m²
Project Time 12 weeks