Our Projects

Our projects include cellar conversions, retrofit and new build basements, and above-ground extensions, renovations and refurbishment. We’ve transformed many homes, creating valuable extra space — even in areas where extending traditionally would be impossible.

Interested in finding out more about how we work? Arrange a visit, contact us to find out more on 01727 370 874 or hello@stalbansbasement.co.uk.

Whole House Refurbishment, Single-Storey Extension & Cellar Conversion – St Albans Old Conservation Area

  • The extended kitchen now has an infill glass roof and cantilevered bi-fold doors to create a functional room filled with light and space.
  • The cellar is entered via a newly-created staircase in the open plan living area, blending the new with the old and creating a feature from the bespoke ironmongery.
  • The newly converted cellar with increased head height is a perfect home office and offers the flexibility of a guest bedroom when needed.
  • The modernised bathroom is now a calm and relaxing space.

Situated within the old conservation area, where space is at a premium, our client’s brief was to create an open plan feeling throughout, and to make full use of the property’s footprint by converting the disused cellar.

The open plan living room now has a bespoke staircase which provides access to both the upper and lower floors of the property. A fire suppression system gives peace of mind that the new living spaces, both above and below ground are fully compliant with building regulations and fire safety rules.

The newly created multi-functional space in the cellar, which was once a disused storage area, now has full height ceilings and is ideal as a home office, media room or an occasional guest bedroom.

The rear ground floor was extended with an infill glass roof and the kitchen was reconfigured bringing the outside space in for alfresco dining. Cantilevered bi-fold doors were added to enjoy uninterrupted views of the landscaped rear garden creating a space perfect for entertaining.

Upstairs the bathroom was fully refurbished to create a relaxing and calm space. A feature herringbone tiled wall complements the double ended roll top bath and freestanding floor mounted mixer tap. A frameless shower cubicle is in keeping with the overall modern, minimal ambiance. 

Type Info
Project Cellar conversion, single-storey extension and whole house renovation
Area Whole property - 170m²
Project Time 6 months

Refurbished Ground Floor, Single-Storey Extension & New Build Basement – St Albans

  • The newly created basement is entered via a custom-made staircase, in keeping with the original period of the property, with bespoke mouldings and cornices.
  • The newly-built basement has a bright, airy feel with high ceilings and an external window to let in fresh air.
  • Making the most of areas without natural daylight, the utility room has plenty of storage and functionality.
  • The spacious, bright bedroom within the basement has another external window to allow fresh air to circulate the space and natural light to flood in.

This beautiful period home in the heart of St Albans gains plenty more space for our client’s growing family.

A newly-excavated basement runs the full length of the property, blending seamlessly with the existing house. Sympathetic renovation ensures new space complements the existing building’s character, and that it complies with St Albans’ stringent conservation area rules.

To create an additional 120m² of space, we excavated beneath the original house and added a single-storey rear extension. The property is now a 5-bedroom, 4-bathroom home with front and rear light-wells adding natural daylight to the new floor.

The basement has created space for a generous double bedroom, bathroom, utility room, and a substantial multi-use space which the client uses as a second living area, home office, playroom, and gym. On the ground floor the property now has a brand-new open plan kitchen and dining area, opening on to the rear garden.

 

Type Info
Project Double bedroom, bathroom, utility room, home office, playroom, gym
Area Basement: 90 m², Whole Property: 30 m²
Project Time Basement: 7 months, Property: 9 months

A Tranquil Basement Space with Rear Sunken Terrace – St Albans

  • View out to rear garden sunken terrrace space
  • View out to rear garden sunken terrrace space
  • View of from the sunken terrace looking at the bed and living space
  • The new basement’s bedroom space

Working from home with children, our clients needed to make the most of their existing property. St Albans Basement was appointed to create a calm and tranquil space with access to a rear sunken terrace in what was a previously unusable area of the property.

The new basement is linked into the main house by a dedicated staircase and has plenty of room for an oversized bed alongside an area to work and relax.

Enlarged glass doors create the feeling of the indoor and outdoor spaces being one and the same, whilst providing direct access to the rear garden. Addition of the terrace provides a secondary means of entry to the garden, and gives the existing property a new dynamic living space. The new room is bright, airy, and welcoming. The mid-century design favoured by our client works well to create the perfect environment for a relaxing space.

What our client said…

“We were so pleased with the whole company. We’d had a really bad experience with the previous builders and you all restored our faith!”

Type Info
Project Multifunctional living space, sunken terrace, rear garden access
Area 40m²
Project Time 4 months

Basement Construction, Double-Storey Extension, Whole-House Refurbishment & Landscaping – St Albans’ Old Conservation Area

  • The double-storey staircase adds to the feeling of space and light with bespoke ironmongery and carpentry.
  • Light and airy basement bedroom with an external window to let in fresh air. The room also has floor-to-ceiling bespoke cabinetry to maximise storage.
  • Making the most of areas without natural daylight, the utility room has plenty of storage and functionality.
  • The basement wet room features underfloor heating and we managed to create an external window allowing fresh air to circulate and natural light to flood in.

What was a small two-bedroom character cottage in the heart of St Alban’s Old Conservation Area has now been sympathetically transformed into a four-bedroom, three-bathroom family home.

In a space restricted area where every inch of room matters, our brief was to maximise and modernise the living space without compromising the character of the property to create a beautiful family home.

We excavated beneath the original property and added a double-storey rear extension. The project created an additional 1000 sq ft. creating a four-bedroom, 3-bathroom property with a rear full depth light-well.

Our client has the benefit of living in a dynamic period property with the advantages of a modern-day specification including cinema room, bespoke wine storage, underfloor heating, a wet-room. Other features include large rear Crittal doors in the family kitchen leading to the landscaped rear garden, creating an environment perfect for summer entertaining.

Type Info
Project Basement excavation, double-storey extension, complete house renovation and rear garden landscaping
Area Basement: 80m², Whole Property: 180m²
Project Time Basement: 6 months, Whole Property: 10 months

Cellar Conversion – St Albans’ Old Conservation Area

  •  Access to the space was greatly improved with a new modern timber staircase blending the new space into the interior of the property.
  •  The head height is increased to 2.3 metres and the existing lightwell has been renovated, enhancing natural light entering the space.
  • As the existing lightwell could not be altered to provide a separate means of escape, a Plumis Fire Suppression System ensured the space could be classified as habitable.
  • Our clients required space to integrate a home office within their property, making use of the existing space within the cellar created the perfect opportunity.

Our clients required space to integrate a home office within their property in St Albans’ Cathedral Conservation Area. Making use of the existing space within the cellar created the perfect opportunity.

Access was greatly improved by the removal of an uneven, unsightly brick staircase and its replacement with a modern timber staircase featuring a contemporary hand rail and balustrades. The staircase blends in with the interior of the property, whilst greatly improving the access to the new space, compliant with Building Regulations.

The head height was increased to provide 2.3 metres and the existing lightwell renovated to enhance the natural light entering the space. The existing lightwell could not be altered to provide a separate means of escape, however the integration of a Plumis Fire Suppression System ensured the space could be classified as habitable, allowing us to achieve the perfect home office for our client.

Our client now has a comfortable place to work within the home, whilst benefiting from peace and quiet of being on a different floor to the rest of the family.

Type Info
Project Home office
Area 15m²
Project Time 12 weeks

Cellar Conversion – St Albans

  • Our client has now added a media room, home office, play area and family bathroom.
  • The home office area is now located in the new basement, far away from the high traffic areas of the hous.
  • Relocating the bathroom to the basement has provided increased space in bedrooms upstairs.
  • Our client has maximised the space with bespoke joinery, adding plenty of storage and allowing the space to function as a multi-use area.

Our client required a multifunction area to add valuable living and working space beneath their centrally-located Victorian cottage. The property is located within one of St Albans’ conservation areas, limiting the possibilities of extending above ground.

Our conversion added a media room, home office, play area and family bathroom, providing the client an additional 35m² of living space in what was a damp, disused cellar. A glass lightwell within the ground floor and a glass balustrade on the stairs leading in add natural light and create a spacious feel, while the basement’s ventilation system circulates fresh air throughout and keeps the bathroom comfortable. The home’s office is now located in the basement, far away from the high traffic areas of the house — providing a tranquil environment for the parents who occasionally work from home.

Relocation of the bathroom to the basement has enabled this growing family to increase bedroom sizes on the first floor, while the basement space has been maximised with bespoke joinery, adding plenty of storage and allowing the space to function well as a multi-use area. Dimmable spotlights enable the light setting to be adjusted to set the scene for a variety of activities, from work to play.

Type Info
Project Multifunction living space, comprises media area, home office, play area & bathroom
Area 35m²
Project Time 8 weeks

Refurbishment, Basement Construction & Ground Floor Extension – St Albans

  • The master bedroom features an en-suite with wet room
  • The master bedroom features French doors leading out to a light well with a courtyard area
  • The third bedroom serves as a nursery
  • Above ground, the kitchen and dining area have been created to bring maximum daylight through the roof windows

This Victorian end-of-terrace property situated in St Albans within a conservation area provided little opportunity to extend externally. We were tasked with turning its ground floor and basement into a home suitable for a growing family, with substantial living space, a premium finish and modern features.

Extending the property created two new double bedrooms, one with en-suite and a full-length light well, a nursery and also provided a family bathroom. Above ground, we extended and renovated the ground floor, turning the property into a space that’s perfect for a growing family.

The home is now a modern, light-filled family space with many premium features including underfloor heating, a wet room and bespoke storage. The kitchen has a bi-folding aspect to the rear landscaped garden, featuring a glass light well.

Type Info
Project Three bedrooms, one with en-suite, bathroom, kitchen/diner, lounge
Area 100m²
Project Time 8 months

Refurbishment, Basement Construction & Ground Floor Extension – Richmond, London

  • Lounge
  • The kids get their own playroom.
  • The space under the stairway is utilised as an office space.
  • The kitchen now has a glass extension and roof lights, providing a bright, spacious open-plan family area.

This family home has doubled in size, with the addition of a light, bright and spacious subterranean floor. The use of lightwells and ceiling windows has transformed this period property into a large modern home.

Hidden underground is an amazing 100m² of additional living space. With a ceiling height of 2.6m, floor to ceiling windows ensure natural light floods in. It is hard to believe that this area has been created underneath the original property. We were appointed to create a new living area to include an office space, family bathroom, media room, playroom, utility room, a guest bedroom and a storage area to house additional utilities.

Above-ground, the ceiling of the original hallway has been replaced with roof light windows, creating a sense of space and airiness. Light streams in from the hallway, through the glass staircase and enhances the already-bright basement area, which has plenty of natural light provided by its lightwells. The kitchen now has a glass extension and roof lights, providing a bright and spacious open-plan family area. Upstairs, we refurbished the family bathroom and added a newly-created ensuite.

Type Info
Project Whole house refurbishment, ground floor extension, basement construction comprising: office space, bathroom, media room, playroom, utility room, guest bedroom and storage area.
Area 100m²
Project Time 8 months